Toissakesänä kokeilin Helsingin Sanomien englantilaista jälkiruokaa Lemon possettia. Yli vuosi piti kulua, että uskalsin testata engelsmannien reseptejä uudelleen. Karmeasta kokemuksesta voi lukea täältä. Muutama viikko sitten oli samaisessa aviisissa ohje omena-mascarpone-syllabub-nimiseen jälkiruokaan. Saimme kaksi viikkoa sitten mukavia vieraita Pohjanmaalta ja kokeilin tehdä tuota hauskalta kuulostavaa herkkua heille. En ollut ihan tyytyväinen tulokseen ja nyt tein vähän erilaisen version tästä. Lisäsin ohjeeseen kuohukermaa ja jätin pois omenamehun ja sitruunan. Pekaanipähkinät jätin pois ensimmäiselläkin kerralla (johtuen tosin siitä että en löytänyt niitä kaupasta). Jälkiruoka on aika makea, mistä johtuen pienentäisin annoskoon puoleen. Eli tämä ohje on siis oikeastaan 8 hengelle.
Omenapaistos:
3 omenaa (450 g)
1 dl sokeria
25 g voita
Kaurapaahto:
2 dl kaurahiutaleita
¾ dl vettä
3 rkl sokeria
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
Mascarponevaahto:
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
½ dl sokeria
250 g mascarponea
1. Aloita
mascarponevaahdosta. Vatkaa kermaa kevyesti ja yhdistä kuohukerman kanssa. Halkaise vaniljatanko ja
vedä veitsellä sisus työlaudalle. Lisää vaniljan päälle
hieman sokeria ja hiero ne veitsen lappeella sekaisin. Näin vaniljansiemenet
jakautuvat taikinaan tasaisesti. Lisää
vanilja-sokeriseos sekä loput vaahdon sokerimäärästä mascarpone-kerma-seokseen.
Laita jääkaappiin kylmenemään ja odottamaan.
2. Valmista kaurapaahto. Mittaa kaurahiutaleet pannulle. Paahda
muutama minuutti koko ajan sekoitellen, jotta ne paahtuvat hieman. Lisää vesi, sokeri,
kaneli ja inkivääri. Alenna lämpöä. Kuumenna sekoitellen keskilämmöllä, kunnes
vesi ja sokeri on muuttunut tahmeaksi, hieman ruskeaksi seokseksi ja imeytynyt
pähkinöihin ja kauraan (tähän kuluu 3–5 minuuttia). Kaada seos lautaselle
tai leivinpaperin päälle jäähtymään.
4. Kokoa
jälkiruoka-annokset. Jaa omenapaistos neljän annosmaljan tai juomalasin
pohjalle. Lusikoi päälle kaurapaahto. Lisää päällimmäiseksi
mascarponevaahtoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti