tiistai 1. tammikuuta 2013

Joulun 2012 kakkuja



Joulun 2012 herkkuja! Hyydykekakun teki mies (oho!) ja minä kokeilin sillä välin brita-kakusta uutta jouluista versiota. Brita-kakku lienee alunperin tullut Suomeen Ruotsista, jossa sille on monta nimeä, esim. Herrgårdstårta (Kartanokakku) ja Pinocciotårta. Oma suosikkini täytteessä ovat vadelmat (tätä tarjoiltiin myös häissämme kesällä), mutta näin jouluna puolukatkin olivat suussa sulava yhdistelmä tähän marenkiunelmakakkuun.


Jouluinen hyydykekakku

Pohja
200 g piparkakkuja
75 g voita

Murusta piparit pieneksi muruksi ja sulata voi. Yhdistä aineet ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte

5 liivatetta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g omena-kanelimarmeladia
4 dl kermaa
1/2 - 1 dl sokeria (maun mukaan)
1 dl vaaleaa glögiä
Koristelu
marjoja, esim. viinimarjoja, karhunvatukoita, ananaskirsikoita 
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto ja omena-kanelimarmeladi. Lisää sokeri kermaan ja vatkaa kuohkeaksi. Kiehauta glögi ja lisää siihen lionneet liivatteet. Sekoita hyvin. Anna glögin hieman jäähtyä ja lisää ohuena nauhana kokoajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä lopuksi kerma ja tuorejuustoseos kevyesti nostellen. Kaada täyte piparkakkupohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.


Jouluinen brita-kakku

Taikina
150 g voita
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa
2,75 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhoja

Marenki

3 valkuaista
2,75 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria  

Täyte
1 pss á 200g puolukoita
n.1 dl sokeria
1 rkl vettä
250 g maustamatonta rahkaa
4 dl vispikermaa
vaniljasokeria
 

Valmista taikina. Kaikkien aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. Sekoita jauhot keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuaiset. Lisää joukkoon vuorotellen maito ja jauhot. Kaada taikina (voidellulle) leivinpaperille.

Valmista marenki.   Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokerit. Levitä marenkiseos pohjan päälle aaltoilevan kauniiksi kerrokseksi. Paista pohjaa 175 asteessa 15-20 minuuttia eli kunnes marenki on saanut kauniin värin. Jäähdytä pohja. 
 
Halkaise brita. Valmista täyte. Kiehauta puolukat, vesi ja sokeri, valuta puolukat ja anna jäähtyä. Notkista rahka kulhossa, kaada sekaan jäähtynyt puolukkasose, tarkista sokerin määrä ja lisää tarvittaessa. Vatkaa kerma ja lisää mukaan puolukka-rahkaseos. Sekoita ainekset ja levitä täyte halkaistulle kakun puoliskolle. Lisää kansi päälle ja koristele kermavaahdolla, Wiener nougat -rouheella ja puolukoilla tai punaisilla viinimarjoilla

Kakku on parasta heti tarjottuna, mutta pohjan ja täytteen voi tehdä erikseen jo edellisenä päivänä.


2 kommenttia:

  1. Moi. Tässä linkki minun ja minun kaverini yhteiseen blogiin. Emme ole vielä ehtineet kunnolla muokkailemaan blogia ja pistäneet kunnolla reseptejä! Mutta Keskiviikkona tulee lisää reseptejä :) Tervetuloa siis lukemaan/repimään reseptejä!

    http://sweetteams.blogspot.fi/

    VastaaPoista