sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Sitruunainen lakritsijuustokakku


Meillä vietettiin tänä vuonna isänpäivää ensimmäistä kertaa. Tämän perheen isä on suuri lakritsifani, joten isänpäivänä herkuteltiin sitruunanmakuisella lakritsijuustokakulla. Ohje on Pullahiiren leivontanurkasta. Kannattaa kokeilla, tämä oli todella hyvää!


Lakritsi-sitruunahyydykekakku
(noin 12 henkilölle)

Pohja
noin 100 g savoiardi-keksejä
noin 1/2 dl sitruunalimonadia

Täyte
4 dl vispikermaa
350 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (340 g) lemon curd-tahnaa
6 liivatelehteä
5 rkl sitruunamehua
1 dl lakritsikastiketta (esim. Lidlin, Pirkan ei kuulemma toimi tässä yhtä hyvin)
(keltaista elintarvikeväriä)

Koristelu
lakritsikarkkeja
noin 1 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria

Öljyä irtopohjavuoan reunus (noin 22 cm) kevyesti ja ripotele päälle tomusokeria. Laita reunus tarjoiluastialle ja leikkaa keksit sopivan kokoisiksi, jotta saat laitettua keksit mahdollisimman lähekkäin toisiansa, kakun pohjaksi. Kostuta keksit sitruunalimonadilla. Voit käyttää pullasutia apuna kostutuksessa.

Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nosta kermavaahto sivuun hetkeksi ja notkista tuorejuusto vatkaamalla sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa. Lisää tuorejuuston joukkoon lemon curd ja sekoita hyvin. Kuumenna 3 ruokalusikallista sitruunamehua kiehuvaksi ja nosta viisi liivatelehteä pois kylmästä vedestä. Purista ylimäärinen vesi pois ja sulata liivatteet kuuman sitruunamehun joukkoon. Jäähdytä seosta hetki sekoitellen ja kaada se sen jälkeen ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon, koko ajan seosta sekoitellen. Lisää halutessasi tässä vaiheessa keltaista elintarvikeväriä tuorejuustoseoksen joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Kuumenna loput sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta viimeinen liotettu liivatelehti pois vedestä. Sulata liivatelehti kuuman sitruunamehun joukkoon ja sekoittele lakritsikastikkeen joukkoon.

Levitä noin puolet sitruunatäytteestä pohjan päälle. Kaiverra pienellä lusikalla spiraali täytteeseen ja lusikoi spiraaliin lakritsikastiketta, mutta älä ylitä spiraalin reunoja lakritsikastikkeella, jotta lakritsi pysyisi kivana sattumana kakussa. Levitä varovasti loput sitruunatäytteet päälle ja tasoita pinta. Voit kaataa ja levittää loput lakritsikastikkeet kakun päälle ohueksi kerrokseksi. Nosta kakku kylmään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.

Irroita vuoan reunus kakun ympäriltä. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin ja keltaisen elintarvikevärin kanssa. Pursota kakun reunalle kaunis kermapursotus ja täytä kakun keskiosa erilaisilla lakritsikarkeilla.


Vinkki! Lakritsi ei jähmety hyytelöksi tuolla yhdellä liivatelehdellä, joten se saattaa olla niin kakun sisällä kuin päälläkin ihanan valuvaa. Maku on todella hyvä.


Vinkki! Huomioi, ettet vie spiraalia liian lähelle kakun reunaan, jotta lakritsi pysyisi hyvin kakun sisällä, eikä valuisi reunasta ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti